SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 194 >>

بَاب التَّشْدِيدِ فِي ذَلِكَ

75. Ateşte Pişen Şey'e Dokunmaktan Dolayı Abdest Almanın Lüzumuna Israrla İşaret Eden Hadisler

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ شُعْبَةَ حَدَّثَنِي أَبُو بَكْرِ بْنُ حَفْصٍ عَنْ الْأَغَرِّ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْوُضُوءُ مِمَّا أَنْضَجَتْ النَّارُ

 

Ebu Hureyre (r.a.) demiştir ki; Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Ateşin pişirdiği her şey(i yemek)den (dolayı) abdest gerekir."

 

 

Diğer tahric: Nesai, tahare; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     Muhaddislerin adeti, bir mes'elede nesh varsa evvela mensuh (hükmü kaldırılan) hadisleri sonra da nasih hadisleri zikrederler. Ebu Davud, pişmiş et'e dokunmaktan dolayı abdestin bozulmadığına işaret eden hadisleri mensuh kabul etmiş, abdestin bozulduğunu ifade eden hadisleri sonra getirmiştir. Cumhurun görüşü ise; daha evvel de ifade edildiği gibi bunun tam tersidir. Yani ateşte pişen şey'e dokunmaktan dolayı abdest almanın vücubunu ifade eden hadisler neshedilmiştir.

 

Daha evvelce geçtiği gibi Arapça'da Vudu' el ve ağız yıkamak manasına gelebileceği gibi, abdest almak manasına da gelir. Buradaki vudü'dan kasıt, el veya ağız yıkamak değil, abdest almaktır. Çünkü, Şarinin sözünden ilk anlaşılacak olan şey, dini manadaki vudu'a hamletmektir ki, burada abdest almaktır.

 

Bu hadis, ateşte pişen şeyden dolayı abdest almanın şart olduğunu ifade etmektedir. Konu ile ilgili açıklama bundan sonraki Hadisin şerhinde verilecektir.

 

Mahir: Kafası karışanlar için: Alimlerin büyük çoğunluğu ateşte pişen şeyden dolayı abdest gerektiğini bildiren hadislerin hükmünün kaldırıldığını söylemiş, bir kısım alim abdest gerektiğini söyleyen hadislerde 'vudu' kelimesiyle abdest değil el ağız yıkamak kastedilmiştir, demişlerdir. Bu Hadis kitabının musannifi olan Ebu Davud ise çoğunluğun aksine ateşte pişen şeyden dolayı abdest gerekir diyenlerin görüşüne sahip görünüyor.